Oppsigelse av arbeidsforhold og andre større endringer i arbeidsforholdet kan få stor betydning for både arbeidsgiver og arbeidstaker. Det finnes derfor noen viktige rettigheter og rutiner som skal bidra til at prosessen blir rettferdig og ryddig. To av de viktigste er drøftelsesmøter og forhandlinger, som skal sørge for god dialog før og etter det tas beslutninger som kan få konsekvenser for arbeidstakeren.
Før en arbeidsgiver beslutter å gå til oppsigelse eller avskjed, har arbeidstaker rett til å bli innkalt til et drøftelsesmøte. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 15-1. Arbeidsgiver har også en plikt til å gjennomføre et formelt drøftelsesmøte.
Formålet med møtet er å gi arbeidstakeren anledning til å komme med sin versjon av saken, og for å drøfte mulige alternativer før en endelig beslutning tas. Dette skal legge til rette for at arbeidsgiver baserer sine beslutninger på et korrekt og fullstendig faktisk grunnlag.
Det er viktig at arbeidsgiver ikke har fattet beslutning om en eventuell oppsigelse før drøftelsesmøtet er gjennomført. Først etter at møtet er avsluttet og arbeidsgiver har hatt anledning til å vurdere det arbeidstaker har sagt, kan en endelig avgjørelse tas.
Drøftelsesmøtet skal varsles i rimelig tid og arbeidstaker har rett til å ha med seg en tillitsvalgt eller annen rådgiver i møtet. Selv om det er tillitsvalgte som konkret er nevnt i loven, praktiseres bestemmelsen i praksis slik at arbeidstaker kan ta med rådgiver av eget valg, for eksempel en advokat.
Arbeidstaker har i motsetning til arbeidsgiver ingen plikt til å gjennomføre drøftelsesmøtet. Det betyr at arbeidsgiver kan ta beslutningen uten å gjennomføre drøftelsesmøte dersom arbeidstaker ikke ønsker å møte. Dersom det blir avholdt et drøftelsesmøte, er det lurt at det skrives et referat for møtet, for å sikre dokumentasjon på hva som kom frem i møtet, da dette vil bli et viktig grunnlag for en eventuell oppsigelse.
Dersom en arbeidstaker som blir sagt opp eller avskjediget mener dette er urettmessig, har vedkommende rett til å kreve forhandlinger med arbeidsgiver. Dette er regulert i arbeidsmiljøloven § 17-3.
Arbeidstakers rett til å kreve forhandlinger er en rettighet som arbeidsgiver ikke kan nekte. Kravet må fremsettes skriftlig innen to uker etter at oppsigelsen eller avskjeden er mottatt. Forhandlingene skal avholdes snarest mulig, og senest to uker etter at kravet er mottatt. Hvis man ønsker å ha med advokat i forhandlingene, bør man derfor kontakte en advokat raskt, så vedkommende har tid til å sette seg inn i saken før forhandlingsmøtet.
Arbeidstaker har ingen plikt til å kreve forhandlinger, men det er ofte en effektiv og god måte å kommunisere med arbeidsgiver på, fremfor å bringe saken rett inn for rettssystemet.
På motsatt side, har arbeidsgiver også rett til å kreve forhandlinger dersom arbeidstaker har varslet om søksmål eller reist søksmål uten at forhandlinger er avholdt.
Begge parter har rett til å bruke bistand i forhandlingene hvis de ønsker det, for eksempel fra fagforening eller advokat. Det skal settes opp en protokoll fra forhandlingene som skal underskrives av arbeidsgiver, arbeidstaker og eventuelt deres rådgivere.
Adnor Advokat bistår privatpersoner, næringslivsklienter og offentlig virksomhet innenfor de fleste rettsområder. Vi har hovedkontor i Trondheim, men har også lokalkontorer på Hitra/Frøya, Fosen (Brekstad/Åfjord) og Kyrksæterøra. Vi bistår hovedsakelig klienter i Trøndelag, men tar også saker i resten av landet. Send gjerne en henvendelse via vårt kontaktskjema, eller direkte til den enkelte advokat.
13.05.202514:10
25.08.202313:50
15.02.202212:30