Konkurranse- og kundeklausuler i arbeidsforhold

- Arbeidsgivers behov for å sikre bedriftens «gull» kontra arbeidstakers behov for frihet til å skifte arbeidsgiver eller etablere egen virksomhet.

Kjell Heggvoll

Advokat i kontorfellesskap

Dato skrevet 13.05.2025 14:10.Endret 13.05.2025 14:30.

Behovet for klausuler i arbeidsforhold

Det sies ofte at den største kostnaden en bedrift har er kostnaden ved å foreta «dårlige» ansettelser. Investeringen i å ansette «riktig» personell er den største og beste investeringen man kan foreta. Kjøp av maskiner og andre driftsmidler har en fast pris, den er oversiktlig og lett å forholde seg til.

 

Dette betyr også at dyktige ansatte er gull verdt. Man ønsker å beholde de ansatte som er faglig sterke, er flink med kunder og produserer godt.

 

På den annen side vil disse ansatte ofte være attraktive for andre bedrifter, og de kan også få lyst til å etablere egen virksomhet i konkurranse med arbeidsgivers. Utgangspunktet fra lovgiver er at dette er ønskelig.

 

Samtidig ser lovgiver at bedriftene har et behov for å beskytte seg mot illojal opptreden fra ansatte, og også mot i og for seg lojal opptreden som likevel kan være uheldig. Beskyttelsesregler finnes på forskjellige plan, blant annet i markedsføringsloven..

Egne regler i arbeidsmiljøloven

I mange år har arbeidsgivere inntatt såkalte konkurranseklausuler i arbeidsavtalene de bruker. Beskyttelsen av arbeidstakers interesser har vært svak, men det ble gitt regler om «sensur» av slike klausuler i Avtaleloven. Disse ble fortolket av domstolene og kort fortalt ble grensen for hvilke klausuler som kunne godtas og hvilke som ikke kunne godtas fastsatt ut fra om klausulen virket som et yrkesforbud eller ikke. Hvis en arbeidstaker hadde «smal» kompetanse ville en konkurranseklausul ofte virke som et yrkesforbud og også være konkurransehemmende. Dette var ikke ønskelig.

 

Men så fikk vi regler i Arbeidsmiljøloven. Fra og med 01.01.2016 har kap. 14 A bestemt hvordan man skal forholde seg. Kapitlet har regler om konkurranseklausuler, kundeklausuler og rekrutteringsklausuler. Reglene skal balansere hensynet til arbeidsgiver og hensynet til arbeidstaker og samtidig ivareta samfunnets interesse i å ha et dynamisk arbeidsliv og god konkurranse. 

Hva sier loven om konkurranseklausuler?

Konkurranseklausuler er avtaler mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som begrenser arbeidstakerens mulighet til å ta ny jobb eller drive egen virksomhet etter at arbeidsforholdet er avsluttet.

 

Hovedreglene er at klausulen må være skriftlig. Slike klausuler kan bare brukes når det er nødvendig for å beskytte arbeidsgivers særlige behov for vern mot konkurranse, og den kan maksimalt vare i ett år etter arbeidsforholdet opphører. Den kan heller ikke brukes hvis arbeidsgiver sier opp arbeidstakeren uten at det skyldes arbeidstakerens forhold eller hvis arbeidstaker har sagt opp på grunn av mislighold fra arbeidsgivers side.

 

Arbeidsgiver plikter å gi en skriftlig redegjørelse som forklarer om og i hvilken grad klausulen vil bli gjort gjeldende innen bestemte frister. Dersom arbeidsgiver ikke gir slik redegjørelse som oppfyller lovens krav, faller klausulen bort.

 

Arbeidstakeren har krav på kompensasjon hvis arbeidsgiver bruker konkurranseklausulen. Kompensasjonen skal beregnes etter lovens regler, men arbeidsgiver kan i en viss utstrekning gjøre fradrag hvis arbeidstakeren har annen inntekt i perioden.

Hva sier loven om kundeklausuler?

En kundeklausul hindrer arbeidstakeren i å kontakte tidligere kunder etter at arbeidsforholdet er avsluttet. En kundeklausul kan bare gjelde kunder man har hatt kontakt med en viss periode bakover i tid, og den kan maksimalt gjelde i ett år.

 

Kundeklausulen må være skriftlig, og arbeidsgiver må oppgi hvilke kunder klausulen gjelder for. Reglene om redegjørelse og kompensasjon gjelder på samme måte som ved konkurranseklausuler. 

Unntak for toppledere

Virksomhetens øverste leder kan frasi seg rettigheter etter reglene om konkurranse- og kundeklausuler mot etterlønn, hvis det er avtalt skriftlig før fratreden.

Hva sier loven om rekrutteringsklausuler?

Rekrutteringsklausuler er avtaler mellom to arbeidsgivere som hindrer den ene å ansette den andres ansatte, eller begrenser muligheten for ansettelse. Slike avtaler er forbudt, med unntak ved forhandlinger om virksomhetsoverdragelse – og da kun i en begrenset periode.

 

 

Behov for bistand?

Adnor Advokat bistår privatpersoner, næringslivsklienter og offentlig virksomhet innenfor de fleste rettsområder. Vi har hovedkontor i Trondheim, men har også lokalkontorer på Hitra, Frøya og Kyrksæterøra. Vi bistår hovedsakelig klienter i Trøndelag, men tar også saker i resten av landet. Send gjerne en henvendelse via vårt kontaktskjema, eller direkte til den enkelte advokat

 

Arbeidsrettsteamet